monstera

Alles over de monstera: welke soorten zijn er, en hoe verzorg je ‘m?

2 minuuts, 21 tweedes Lees

Monstera planten (ook bekend als de gatenplant) zijn tropische planten die afkomstig zijn uit de familie van de aroid. Ze zijn afkomstig uit het regenwoud van Midden- en Zuid-Amerika, hoewel ze nu in het wild te vinden zijn in veel landen over de hele wereld. Het woord ‘Monstera’ komt van het Latijnse woord ‘monstrum’ dat ‘monster’ betekent. De naam heeft te maken met de grote, ronde bladeren van de plant die meestal lijken op een monsterachtig silhouet. Meer weten over deze plant? Bekijk dan ook de uitgebreide Monstera Gids op Plantenvergelijken.nl.

Soorten Monstera Planten

Er zijn meer dan 50 soorten Monstera planten. De meest voorkomende soorten zijn Monstera deliciosa, Monstera adansonii, Monstera obliqua, Monstera standleyana, Monstera friedrichsthalii en Monstera karsteniana.

  • Monstera deliciosa is waarschijnlijk de meest bekende soort. Het is een klimplant die meestal rechtop groeit met grote, ronde bladeren met gaatjes.
  • Monstera adansonii is een kleiner ras dat meestal wordt gebruikt als bodembedekker. Het heeft kleinere bladeren met een minder dramatisch patroon dan de Monstera deliciosa.
  • Monstera obliqua is een klimplant die vaak wordt gebruikt als decoratie in tuinen. Het heeft grotere, meer geleidelijk vervaagde bladeren die een unieke look geven.
  • Monstera standleyana is een klimplant met kleinere bladeren die meer een gescheurde look hebben dan de andere Monstera-soorten.
  • Monstera friedrichsthalii is een andere kleine klimplant met kleinere bladeren die meer naar binnen gerold zijn dan de andere soorten.
  • Monstera karstenianum is een kleine klimplant met kleinere, meer eivormige bladeren.

Hoe moet je een gatenplant verzorgen?

Monstera-planten kunnen een aantal jaren meegaan als je de juiste verzorging biedt. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Monstera-plant. Zoek je een plant die minder verzorging nodig heeft? Dan kan je ook kijken naar een cactus, yucca of de Zamioculcas.

Zon

Monstera’s zijn gewend aan de schaduw van het regenwoud, dus het is het beste om ze niet te veel direct zonlicht te geven. Zorg ervoor dat je plant niet in de directe zon staat.

Water
Monstera’s moeten regelmatig worden bewaterd, maar voorzichtig zijn om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Laat het bovenste laagje grond altijd droog worden tussen de watergift.

Bemesting

Gatenplanten moeten periodiek worden bemest met een organisch meststof. Je kunt dit het beste doen tijdens het groeiseizoen, van maart tot september.

Snoeien

Snoei je Monstera-plant om te helpen bij het beheersen van de groei. Klip of knip overtollig groen en verwijder dode bladeren.

Verpotten

Deze kamerplant moet ongeveer om de twee jaar worden verpot. Als je plant uit zijn pot groeit, is het tijd om te verpotten in een grotere pot met vers potgrond.

Houd ‘m goed in de gaten

Gatenplanten zijn gevoelig voor een aantal plagen, zoals wolluizen, trips, spintmijten en bladluizen. Als je je plant beschadigd ziet, houd hem dan goed in de gaten en neem zo nodig actie om de plagen te bestrijden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X