Calathea Verzorgen

Calathea Verzorgen: Tips voor een Gezonde en Prachtige Kamerplant

2 minuuts, 17 tweedes Lees

Calathea, ook wel bekend als de “gebedsplant” of “peacock plant,” is een populaire kamerplant vanwege zijn prachtige bladtekeningen en luchtzuiverende eigenschappen. Deze planten vragen echter om speciale aandacht en verzorging om hun schoonheid te behouden. In deze blog bespreken we enkele essentiële tips voor het verzorgen van je Calathea.

1. Licht

Calathea’s gedijen het beste bij helder, indirect licht. Ze kunnen niet goed tegen direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Plaats je plant in de buurt van een raam met gefilterd licht, of gebruik gordijnen om het licht te verzachten.

2. Temperatuur

Calathea’s houden van warme en vochtige omstandigheden. Probeer de kamertemperatuur rond de 18-24°C te houden. Ze verdragen geen tocht of koude temperaturen, dus zorg ervoor dat ze weg zijn van deuren en ramen.

3. Luchtvochtigheid

Een van de belangrijkste aspecten van Calathea-verzorging is de luchtvochtigheid. Deze planten zijn afkomstig uit tropische regenwouden en hebben hoge luchtvochtigheid nodig. Verhoog de luchtvochtigheid rond je Calathea door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of een ondiepe schaal met water in de buurt van de plant te plaatsen.

4. Water geven

Calathea’s houden van vochtige grond, maar niet drassig. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Zorg ervoor dat de pot waarin je Calathea staat drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren. Geef water met lauw, kalkvrij water.

5. Voeding

Tijdens het groeiseizoen, dat meestal in de lente en zomer plaatsvindt, kun je je Calathea om de 4-6 weken voeden met een evenwichtige vloeibare meststof. Verminder de voeding in de herfst en winter wanneer de plant in rust is.

6. Verpotten

Calathea’s hoeven niet vaak te worden verpot, maar als de plant te groot wordt voor zijn pot, kun je dit om de paar jaar doen. Kies een pot die slechts iets groter is dan de vorige om te voorkomen dat de plant te veel ruimte heeft.

7. Bladverzorging

De prachtige bladeren van Calathea kunnen stoffig worden. Veeg de bladeren af met een vochtige doek of gebruik een zachte borstel om stof te verwijderen en de bladeren weer te laten glanzen.

8. Ziekten en Plagen

Calathea’s kunnen gevoelig zijn voor spintmijten en bladluis. Controleer je plant regelmatig op tekenen van plagen, zoals webben of misvormde bladeren. Als je plagen aantreft, behandel de plant dan zo snel mogelijk met insectenwerende zeep of neemolie.

9. Rustperiode

In de herfst en winter kunnen Calathea’s in een rustperiode gaan, waarin ze minder actief groeien. Verminder de watergift en voeding tijdens deze tijd en geef de plant wat rust.

Het verzorgen van een Calathea kan een uitdaging zijn vanwege zijn specifieke eisen, maar de prachtige bladeren en luchtzuiverende eigenschappen maken het de moeite waard. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van een gezonde en weelderige Calathea in je interieur.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X